Entitats Culturals

 Centre d’estudis de la Batalla de l’Ebre

El Centre d’Estudis Batalla de l’Ebre, va néixer per iniciativa d’un grup d’estudiosos i col.leccionistes de Gandesa, interessats amb la història, la recuperació de material documental, bèl.lic i cultural de l’època compresa entre els mesos de juliol a Novembre de 1938, ( 25 de juliol al 14 de novembre ) data en que va tenir lloc la sagnant, trista i malauradament famosa Batalla de l’Ebre, en el decurs de la Guerra Civil Espanyola.

President: Jaume Blanch Llop

Adreça: Avda. Catalunya 3-5 Ap. C: 4

Tel: 977420910

mail: cebe@gandesa.cat

web: usuaris.tinet.org/cebe

Colla gegantera i grallera

Els Gegants de Gandesa, En Gori i la Fontcalda, recorden els noms dels patrons Sant Gregori d’Ostic i la Mare de Deu de la Fontcalda.

Promoguts pel Jovent, foren batejats el 6 de setembre de 1986. Han fet de padrins en nombroses ocasions, com dels gegants nous de Falset. Van substituir l’antiga parella de gegants (1951).
En Gori i la Fontcalda sempre que surten en cercavila, van acompanyats del grup de grallers “Etzimbori” de Gandesa. De vegades també surten acompanyats per un altra parella, el Fredy Mercuri i la Montserrat Caballé, que foren creats l’any 1992 per l’Escola de Velles Arts de Reus. Els batejaren el 28 d’agost de 1993. Fou Padrina la mateixa cantant Montserrat Caballé.

La nostra funció es, anar per les diferent trobades dels diversos pobles durant l’any i aquestes finalitzen el primer cap de setmana de novembre on fan la nostra trobada . aquesta coincideix amb la Festa del Vi.

Els grallers també actuen en diferent actes con el dia de Reis, carnaval, Sant Joan, Festes Majors del poble (Xaranga, Carroses…) i la Festa del Vi.

A part, per un mòdic preu ens lloguem per tocar en festes con acomiadament de solters, el dia de la Dona…

Estem molt orgullosos de representar el nostre poble arreu de Catalunya, perquè es una tradició cultural que no s’hauria de perdre mai.

Des d’aquí animem als jovents del poble que vulguin formar part de la colla per tant de que hi hagi una continuïtat, i no perdre el dia de la nostra diada.

I per acabar solament podem dir:

Cap de colla: Vicent Serres Morellon

mail: colla_gegantera_grallera_gandesa@hotmail.com

 Orfeó Gandesà

L’Orfeo Gandesà es va crear l’any 1983 i des de llavors que ha participat activament en diferents esdeveniments i actes de Gandesa. A part dels concerts de Festes Majors participa en diversos aplecs arreu de Catalunya.

Animem a la població a que s’apunti a l’orfeó, perquè pugui prollongar-se durant molt de temps.

Presidenta: Teresa Mulet Canalda

Correu electrònic: orfeogandesa@gmail.com

Grup de teatre “La Farsa”

El grup de teatre la Farsa, té com a objectiu rememorar un episodi històric que va passar el 17 d’octubre de 1319, conegut com la Farsa de Gandesa.

Activitats

Les principals activitats realitzades són la creació del primer drac de Gandesa i un cavallet de Sant Jordi; la construcció d’un teatre de titelles i les diferents titelles per cada obra que es prepara; animacions al carrer i preparació del guió i logística per a la representació de “La Farsa de Gandesa”.

Contacte: Maite Garde

Adreça: Ca la Vila Vella

mail: maite.garde@wanadoo.es

web: http://farsadegandesa.blogspot.com/

Patronat de la Fontcalda

Tel: 977428306